FEMINISTISKE FORÆLDRE

FEMINISTISKE FORÆLDRE

Formålet med dette debatsite

er at diskutere forældreskab og børn ud fra et feministisk perspektiv.

Baggrund

Om osPosted by Admin Sun, June 01, 2008 21:33:32

Blog Image

Kontakt os på:
info@feministiskeforaeldre.dk

Vi opdaterer ikke siden her så ofte - find os i stedet på Facebook og deltag i de spændende debatter der.

NY mailingliste for feministiske forældre

Efter opfordringer fra nogle af sitets brugere har vi oprettet en mailingliste, for de der ønsker at få en mere levende og dynamisk debat om børn, køn og ligestilling.

I den direkte kommunikation mellem feministiske forældre er der rig mulighed for at lade sig inspirere og til f.eks. i fællesskab at komme med indspark til den offentlige debat.

Vi vil derfor opfordre alle interesserede i at sende en mail til info@feministiskeforaeldre.dk, så I kan komme på vores mailingliste.

På mailinglisten kan alle emner i relation til det overordnede tema diskuteres.

Hvorfor har vi oprettet et diskussionsforum om feministisk forældreskab?

Køn og børn
Vi ser en tendens til, at piger og drenge bliver set på og behandlet som væsensforskellige. Kønnet kommer til at skygge for individuelle børn med forskellige ønsker, behov og muligheder - uanset køn.

Børns køn modelleres af deres omgivelser. De forventninger, børnene bliver mødt med som henholdsvis pige og dreng, er medbestemmende for, hvordan de kan opføre sig, hvad de kan vælge at lege med, og hvad de kan forestille sig om sig selv.

Piger og drenge bliver ikke opmuntret til at indgå i de samme aktiviteter i daginstitutionen. Faste forestillinger om, at dukkekrogen alene appellerer til pigerne, mens tumlerummet alene appellerer til drengene, er med til at fastlåse børn i deres køn.


Vi læner os her op ad den svenske pædagog Kajsa Wahlströms undersøgelse af, hvordan børn bliver skubbet i en kønsbestemt retning af pædagoger i børnehaven – læs mere om hendes erfaringer i dokumentet her.

Læs også Anni Lyngskærs interview med Kajsa Wahlström i Børn og Unge 38/2006: Pædagoger fastholder kønsroller. Efter aftale med forfatteren kan du finde et link til artiklen her.

Disse påvirkninger i barndommen følger med op i voksenlivet og får en betydning for, hvordan vi som mænd og kvinder opfatter vores position og muligheder i samfundet. Og for hvordan vi former vores liv - hvad enten vi taler om fx ligeløn, arbejdsdeling i hjemmet, det kønsopdelte arbejdsmarked eller brug af barsels- og forældreorlov.

Et diskussions- og informationsforum
Vi savner en stemme til de forældre, der lægger vægt på at give deres barn muligheder som barn frem for som stereotyp ”pige” eller ”dreng”. Vel vidende at der er mange måder at være barn, dreng og pige på.

Derfor har vi taget initiativ til dette diskussionsforum om feministisk forældreskab.
Sitet samler information og inspiration til forældre, som ønsker at sætte ligestilling, køn og forældreskab nuanceret på dagsordenen i hjemmet og i barnets institution.

Feministisk forældreskab
Det lyder måske nemt? Bare rolig – det er det ikke nødvendigvis.

Som feminister har vi et ønske om at være med til at skabe et samfund, hvor kvinder og mænd, drenge og piger får lige muligheder for at udfolde sig som de sociale individer, de er. Hvor kønnet ikke sætter snævre rammer for, hvad vi kan gøre som mennesker.

Men som forældre er det ikke altid let at leve op til vores egne forestillinger om det gode forældreskab. Vi kan pege på mange fælder, vi ikke ønsker at falde i. Og alligevel oplever vi, at forældrerollen udfordrer vores selvforståelse, vores parforhold, arbejdsdelingen i hjemmet, på helt nye og uventede måder.

Hvad er forældreskab?
Forældreskab er mange ting. På dette site lægger vi vægt på, at både det sociale og biologiske forældreskab har betydning, og at det ene ikke vurderes højere end det andet.

Nogle forældre er af samme køn. Nogle er af forskellige køn. Nogle er etniske danskere, andre har en anden etnisk baggrund end dansk. Forældreskab kan varetages af en enkelt person, af to personer eller af mere end to personer.

Vi håber at sitet vil blive brugt af mange former for forældre. Udgangspunktet er, at forældre kan have et væld af kompetencer, uafhængigt af køn, af hudfarve, af seksuel orientering mv.

Om initiativtagerne
Anja Majbritt Brygmann er mor til Simone, født august 2007. Anja har tidligere været ansat som ekstern lektor på Center for Kønsforskning ved Københavns Universitet.

Læs interview med Anja om feministiskeforaeldre.dk i Modkraft og i Dagbladet Information.

Anja er interviewet til Ulrikke Moustgaards artikel Når kønnet rumsterer på rød stue i Kvinfos webmagasin Forum for køn og kultur, 30. oktober 2008. Efter aftale med forfatteren kan du finde den her.

Anja er også interviewet til De grønne pigespejderes blad Nektar. Efter aftale med forfatteren kan interviewet læses her.

Læs også interview i magasinet F! her.

Mette Gaarde-Fink er mor til to børn, født i 2007 og 2010. Mette var med til at etablere www.feministiskforum.dk i 1999.

Vi har hentet inspiration fra det svenske site Forum för feministiska föräldrar, www.foff.se

Tak til Græsrodsfonden for støtte ved oprettelsen af feministiskeforaeldre.dk

Tak til Tina Lybæk for design og teknisk support.

Vi bruger vores fritid på at opdatere feministiskeforaeldre.dk
– så vær tålmodig hvis vi ikke svarer med det samme.

Kontakt os på:
info@feministiskeforaeldre.dk


Ophavsret
Feministiske forældre bestræber sig på at overholde loven om ophavsret.

Hvis du støder på en tekst, du ikke mener, vi er berettiget til at gengive, bedes du kontakte os - så undersøger vi sagen!

  • Comments(1)//www.feministiskeforaeldre.dk/#post23